Wat zegt de Islam over relaties?

Als Moslim(a) dien je je aan bepaalde regels te houden. Deze leefregels worden zuilen genoemd en staan in de Koran beschreven. Naast deze 5 zuilen zijn er onder andere over relaties, duidelijke leefregels in de Islam.

Deze duidelijke regels over verliefdheid en relaties tussen mannen en vrouwen, maken dat veel Islamitische jongeren hun liefdesleven verstoppen. Dit gebeurt uit angst voor de reactie van hun vader en moeder, maar ook minder directe familie.

Vooral een relatie met iemand die geen Moslim is, is voor veel Islamitische jeugd een moeilijke kwestie om te bespreken met hun familie.

Mag een Moslim, met een niet-Moslim trouwen?

Als Moslim mag je niet trouwen met een vrouw die in een andere geopenbaarde Godsdienst gelooft. Dit houdt in dat je als Moslimman, mag trouwen met een Joodse of Christelijke vrouw.

Als Moslimvrouw mag dit niet. Je mag als Islamitische vrouw zijnde, niet trouwen met een man die geen Moslim is. De man wordt gezien als de leider van de familie, wat inhoudt dat de man dan (direct of indirect) het gezin zou beïnvloeden richting het Christendom in plaats van de Islam.

Mocht je in een situatie zitten waarin je niet goed weet wat je kunt doen, dan kun je hier hulp bij krijgen. Je kunt bijvoorbeeld samen met een begeleider met je ouders het gesprek aangaan.

De Islam en relaties, wat mag en wat niet?

Iedereen kan verliefd worden. Ook als je erg religieus bent is het mogelijk dat je deze gevoelens krijgt. Het kan echter wel moeilijk zijn als dit het geval is. Want mag je deze gevoelens als Moslim(a) eigenlijk wel hebben?

Binnen de Islam, mag een man-vrouw relatie enkel binnen een huwelijk bestaan. Sterker nog; In veel huwelijken ontstaat de liefde pas na het huwelijk.

Vrije liefde mag binnen de Islam niet. De mens mag zich niet onderwerpen aan de lusten, maar aan Allah. Het beheersen van de lusten is een van de hoofddoelen van het gebed.

“De mens die trouwt, voert de helft van zijn geloof uit” Aldus Mohammed. Tenzij hiertoe belemmerd, is het huwelijk (bijna) verplicht voor iedere Moslim(a). Volgens Mohammed moet je als Moslim, indien je een vrouw kunt onderhouden, trouwen. Hiermee zou je beschermd zijn tegen wangedrag.