Wat zijn de leefregels van de Islam?

De leefregels van Islam worden ook wel de zuilen genoemd. Dit zijn de belangrijkste regels waar je je als Moslim aan dient te houden. Deze staan beschreven in de Koran als de vijf zuilen.

Als Moslim(a) zijnde dien je je elke dag aan deze regels te houden en hiernaar te leven. De regels zijn door Allah, via aartsengel Gabriël, doorgeven aan de Profeet Mohammed.

Denk aan het aanbidden van 1 God (Allah), vasten en ook de bedevaart naar Mekka, de geboortestad van de Profeet Mohammed is een onderdeel van deze 5 zuilen.

Hieronder bespreken we de 5 zuilen, en wat ze inhouden, afzonderlijk.

De 5 zuilen van de Islam

De Koran kent de 5 zuilen. Deze gelden voor elke Moslim.

In de Koran staan de volgende 5 zuilen:

 

● Geloof / Sjahada

● Gebed / Salat

● Armenbelasting / Zakat

● Vasten / Sawm

● Bedevaart / Hadj

Sjahada

Er werden veel verschillende Goden aanbeden in de tijd dat de Profeet Mohammed werd geboren. De Profeet vond het erg belangrijk om dit te veranderen. Hij wilde dat iedereen in Allah zou geloven. Ook wilde hij niet dat er afbeeldingen van God werden gemaakt.

Volgens de Profeet zou dit leiden tot misverstanden en verwarring omdat mensen dan in de plaatjes zouden gaan geloven.

Salat

Als Moslim dien je dagelijks 5 keer te bidden met je gezicht richting de geboortestad van Mohammed de Profeet. Dit gebeurt het liefst in de Moskee, maar mag overal. Zo mag je thuis, op school, op het werk of zelfs op straat bidden. In de landen waar de Islam het staatsgeloof is, word je dagelijks opgeroepen voor het gebed vanuit de Moskee.

Zakat

Als Moslim dien je elke maand een klein gedeelte van je geld te delen. Dit doe je met arme of zieke mensen en is bedoeld om zo het verschil tussen de armen en de rijken iets te verkleinen. De welvaart van de mensen wordt op deze manier geprobeerd te delen.

Sawm

In de maand Ramadan kreeg Mohammed voor het eerst een boodschap via Gabriël, van Allah. Deze maand is daarom heilig voor de Moslims. Moslims denken tijdens deze maand na over hun leven en als de zon onder is gegaan, komt men samen om te eten. Het vasten wordt traditioneel verbroken met een dadel. De Ramadanmaand valt ieder jaar weer anders en eindigt met het Suikerfeest.

Hadj

Als je het kunt betalen, die je als Moslim tenminste 1 x een zogenaamde Bedevaart te maken. Deze reis brengt je naar Mekka, de geboortestad van Mohammed. Gemiddeld 2 miljoen Moslims maken tijdens de twaalfde maand van het Islamitische jaar deze bedevaartsreis naar Mekka.