Welke culturen volgen de Islam?

Er komen steeds meer Moslims voor in Nederland. Dit komt omdat er steeds meer verschillende culturen rondlopen. Zo zien we langzaamaan de supermarkten zich aanpassen en kookt bijna niemand bijvoorbeeld meer elke dag alleen maar aardappels.

Waar we ook kennis mee leren maken, is de Islamitische cultuur. Voorheen waren er bijvoorbeeld voornamelijk Turkse en Marokkaanse vrouwen die we met een hoofddoek of Boerka zagen. Nu weet je misschien dat ook mensen uit Somalië vaak Moslim(a) zijn en dus gesluierd kunnen zijn.

Vraag je je af welke culturen de Islam volgen? Lees dan hieronder verder.

Moslims en de verschillende culturen

Hoewel Moslims over het algemeen dezelfde ‘regels’ handhaven, naar hetzelfde boek leven en geloven in dezelfde God, zijn er veel verschillende landen en dus culturen waar de Islam gevolgd wordt.

De wereld telt meer dan 1,5 miljard Moslims. De meeste Moslims wonen in landen waar de Islam de officiële Godsdienst is. Denk aan het Midden-Oosten wat bijna geheel Islamitisch is.

Ook in Noord-Afrika is het overgrote deel van de bevolking Moslim(a).

Wat je misschien niet wist, is dat Indonesië het land is waar veruit de meeste Moslims wonen, namelijk ruim 200 miljoen.

In onder andere de volgende landen is de Islam het staatsgeloof:

Afghanistan, Algerije, Egypte, Irak, Iran, Koeweit, Malediven, Maleisië, Marokko, Pakistan, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. (Dit is slechts een greep uit de hele lijst).

Er is ook een behoorlijke lijst met landen die voormalig Islamitisch waren:

Bulgarije, Corsica, Filipijnen, Griekenland, Hongarije, India, Kroatië, Malta, Portugal, Sardinië, Singapore, Spanje en Zuid-Frankrijk (Ook dit is slechts een greep uit de hele lijst).

Moslims in Europa

We zien steeds meer Moslims in Europese landen, vanuit allerlei verschillende culturen.

Veel Moslims zijn naar Europa gekomen vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vaak op zoek naar werk of in verband met gevaar in het thuisland. De Islam is in Europa dan ook het snelst groeiende geloof. In het straatbeeld kun je dit terugzien aan bijvoorbeeld de Islamitische slagers, winkels en moskeeën.

Waar mag een Moslim bidden?

De voorkeur voor bidden gaat uit naar een Moskee, maar je mag eigenlijk overal bidden. Zelfs op straat.

Bidden gebeurt altijd met je gezicht in de richting van de geboortestad van Mohammed; Mekka. Bidden gebeurt op (een kleed op) de grond en voordat je gaat bidden, dien je een ‘wassing’ te doen.

Om de juiste richting te bepalen om te bidden, kun je naar de zon kijken. Ook zijn er verschillende apps die je hierbij kunnen helpen. Zelfs sommige gebed matten zijn voorzien van een kompas.

Als je in Nederland gaat bidden moet je met je gezicht gericht zijn op het Zuidoosten.