Alles wat je moet weten over de Islam

We kennen het Islamitisch geloof al best lang in Nederland. “Vroeger” was het alleen minder besproken en waren er eigenlijk ook minder mensen die dit geloof volgen.

Voor veel mensen waren bijvoorbeeld Marokkaanse en Turkse mensen de eerste kennismaking met dit geloof. Tegenwoordig is Nederland nog Multicultureler geworden, wat ervoor heeft gezorgd dat we kennis maken met meerdere landen en hun gewoonten, waaronder de Islam.

De Islam is het 2e grootste geloof ter wereld met zo’n 24% van de wereldbevolking. Christendom staat op nummer 1 met 33% van de bevolking.

Ben je benieuwd wat de Islam precies inhoudt? Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit geloof.

De Islam, wat houdt het in?

De Islam is dus de op 1 na, grootste Godsdienst van de wereld. Ongeveer 24% van de hele wereldbevolking volgt dit geloof. De Islam, of moslims kunnen liberaal zijn maar ook vrij orthodox en ze kennen 2 grote stromingen te weten het Sjiisme en het Soennisme.

De reden van deze verschillende stromingen binnen het geloof komt door onenigheid. Deze onenigheid ging voornamelijk over de opvolging van de Profeet. De Sjiieten geloven dat er een bloedlijn moet zijn van de Profeet (Mohammed) naar de opvolger. De Soennieten geloven op hun beurt dat er geen bloedlijn nodig is. Ongeveer 90%, dus het overgrote deel van de Moslims zijn Soenniet.

Deze grote stromingen kennen ook weer takken zoals Alevieten en het Salafisme. Salafisme staat voor het letterlijk naleven van de voorschriften en zowel de Taliban als Al Qaida worden door deze stroming sterk beïnvloed.

Het geloof is in Islamitische landen vrijwel altijd met het bestuur en de rechtspraak verbonden. De wetgeving gaat in deze landen dan ook via ‘de wet van God’, de Sharia.

Onder andere kledingvoorschriften kunnen in de Sharia gevonden worden. Zo dienen mannen bijvoorbeeld bedenkt te zijn van de navel tot de knie en moeten vrouwen zich sluieren/bedekken voor mannen buiten de directe familie. Per regio kan de mate van bedekking verschillen.

De Islam, samengevat

De Islam is in de 7e eeuw opgekomen in het huidige Saoedi-Arabië en is hiermee de jongste wereldreligie.

Volgens Moslims is het woord van Allah, de enige ware god in het geloof, letterlijk opgeschreven in de Koran. Het heilige boek van de Moslims. Mohammed wordt gezien als de profeet van Allah.

Moslims leven naar de vijf zuilen. Dit zijn de belangrijkste leefregels voor Moslims. Moslims bidden 5 keer per dag en luisteren naar de leider van de Moskee, de Imam.

Moslims vasten jaarlijks een maand. Dit heet de Ramadan, waarin je alleen mag eten en drinken wanneer de zon onder is. Ook seks hebben of roken mag absoluut alleen na zonsondergang.